Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Διατροφικά μυστικά για το Πασχαλινό τραπέζι


Κάποιες μέρες του χρόνου όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, δε μπορούμε να αποφύγουμε τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια με την ποικιλία φαγητών και γεύσεων. Ούτε και το θέλουμε! Όταν προσέχουμε τη γραμμή μας, δε χρειάζεται να στερηθούμε κάποιο από τα φαγητά που ορίζει η παράδοση ή να αγχωνόμαστε μετρώντας θερμίδα τη θερμίδα την επόμενη μέρα. Αρκεί να μην κάνουμε αλόγιστες υπερβολές στο πασχαλινό τραπέζι και να έχουμε στο νου μας μικρά διατροφικά μυστικά που ισχύουν για άντρες και γυναίκες και θα μας κρατήσουν στα όρια του "μέτρου". Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Ηροδότου, μοιράζεται με το Sigmalive μικρά αλλά πολύτιμα εορταστικά μυστικά.
Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα;
Μετά την Ανάσταση
Η εορτή του Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης, συνήθως συνοδεύεται από διαιτητικές ακρότητες. Μετά από μικρή ή μεγαλύτερη νηστεία συνήθως ακολουθεί υπερφαγία μετά την Ανάσταση, την ημέρα του Πάσχα και την εβδομάδα που έπεται. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Η παραδοσιακή διατροφή των ημερών πρέπει να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση.
Αμέσως μετά την Ανάσταση ακολουθεί το παραδοσιακό τσούγκρισμα των αυγών και η κατανάλωση της μαγειρίτσας, που θα φέρει το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα.
Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της μαγειρίτσας, που είναι καλύτερα να μαγειρευτεί με κοτόπουλο παρά αρνί του οποίου το κρέας είναι αρκετά πιο λιπαρό από του κοτόπουλου , και λιγότερους κρόκους αυγών σε περίπτωση που η σούπα θα είναι αυγολέμονο. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.
Συμβουλή: καλύτερα να μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το κόκκινο αυγό . Συνοδέψτε την σούπα σας μόνο με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί.
Κυριακή του Πάσχα
Καλά είναι να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά εδέσματα π.χ λίγη φλαούνα ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορούν να να μας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το μεσημέρι.
Κατά τη διάρκεια του Πασχαλιάτικου γεύματος καλό είναι να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες, δηλαδή κρέατα, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά. Έτσι θα πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά).
Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού αποτελούν καλή πηγή ενέργειας (θερμιδών) αλλά δίνουν σίγουρα λιγότερες θερμίδες από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, καθώς και φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
Καταναλώστε οινοπνευματώδη με μέτρο και με γεμάτο το στομάχι. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν πιείτε, προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες. 
1-2 ποτήρια κρασί είναι προτιμότερο από τη μπύρα, ειδικότερα το κόκκινο κρασί , αφού το κρασί παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, που οφείλεται στις πολυφενόλες και μειώνει τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Τι εδέσματα να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;
Αρνί : Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος, και χοληστερόλη περίπου 100 mg. Το κρέας του αρνιού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β6 και Β12, οι οποίες είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το αρνίσιο κρέας περιέχει διπλάσιο λίπος από το μοσχαρίσιο και λίγο περισσότερο από το χοιρινό, γι'αυτό πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.
Κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 212-294 mg χοληστερίνης.
Μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 212-294 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο).
Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους. Τα 90γρ. συκωτιού μας δίνουν 165 θερμίδες, 9 γραμμάρια λίπους και 410 mg χοληστερίνης. Το συκώτι, τα νεφρά και γενικά τα εντόσθια του αρνιού δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, καθώς και ανόργανα άλατα, όπως φώσφορο και σίδηρο.
Πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.
Πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.


Πηγή : Καμπύλη Παγώνα, Διατροφολόγος- Διαιτολόγος
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου