Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο Θησέας και οι ληστές.


Η ιστορία ξεκινάει από τον Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας, ο οποίος στην πρασπάθειά του να αποκτήσει παιδιά, επισκέπτηκε το Μαντείο των Δελφών, για να του πει τι να κανει. Παίρνοντας τον χρησμό και επιστρέφοντας στην Αθήνα, σταμάτησε στον φίλο του Πιτθέα της Τροιζήνας, ο οποίος κατανοώντας τον χρησμό, σκέφτηκε κάτι για να βοηθήσει τον Αιγέα και τον εαυτό του. Τον μέθυσε και τον έριξε στο κρεβάτι της κόρης του, Αίθρας, έτσι ώστε να αποκτήσει συγγένεια με τον μελλοντικό διάδοχο του αθηνϊκού θρόνου. Ο Αιγέας την επόμενη μέρα που κατάλαβε τι είχε συμβεί, ζήτησε από την Αίθρα να μεγαλώσει το παιδί και όταν θα έφτανε σε κάποια ηλικία να του έλεγε την αλήθεια. Έτσι και έγινε. Ο Θησέας μεγάλωσε και έμαθε για την καταγωγή του. Ακολουθώντας τις συμβουλές της μητέρας του, σήκωσε ένα βράχο και βρήκε ένα ζευγάρι σανδάλια και ένα σπαθί, που είχε κρύψει ο πατέρας αρκετά χρόνια πριν, και πήγε να βρεί τον Αιγέα στην Αθήνα. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την πατρότητα του Θησέα που έχει σχέση με τον Ποσειδώνα, η οποίαδεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Ο δρόμος προς την Αθήνα ήταν αρκετά επικίνδυνος, αφού την περίοδο εκείνη λυμαίνονταν την περιοχή κάποιοι ληστές. Στο ταξίδι του ο Θησέας συνάντησε τους ληστές αυτούς και τους σκότωσε με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι σκότωναν τους διαβάτες.
• Πρώτο συνάντησε τον Περιφήτη κοντά στην Επίδαυρο, ο οποίος χρησιμοποιούσε ένα σιδερένιο ρόπαλο και σκότωνε τους περαστικούς.
• Στη συνέχεια τον Σίνη τον «Πιτυοκάμπτη» στον Ισθμό της Κορίνθου, ο οποίος έσχιζε στα δύο τα θύματά του δένοντάς τα ανάμεσα σε δύο λυγισμένα πεύκα.
• Στο ύψος της Κακιάς Σκάλας αντιμετώπισε τον Σκίρωνα, ο οποίος ανάγκαζε τους περαστικούς να του πλένουν τα πόδια, οπότε καθώς εκείνοι ήταν σκυμμένοι τους κλοτσούσε και τους έριχνε στο γκρεμό, όπου τους έτρωγε μία τεράστια χελώνα. Η περιοχή εκεί ονομαζόταν και Σκιρωνίδες Πέτρες.
• Τον Κερκύονα στην Ελευσίνα, ο οποίος σκότωνε τους περαστικούς πνίγοντάς τους με ένα ισχυρό εναγκαλισμό.
• Τέλος, στο Κηφισό, τον Πολυπήμονα, πατέρα του Σίνη, γνωστό και ως «Προκρούστη», ο οποίος παρέσυρε τους διαβάτες σπίτι του και τους έβαζε σε ένα κραβάτι. Σκοπός του ήταν να ταιριάξει τους παραστικούς στο κρεβάτι. Σε όποιους τα άκρα τους εξείχαν από το κρεβάτι, τους τα έκοβε με ένα πριόνι, όσοι δεν χορούσαν τους τραβούσε μέχρι να πεθάνουν.
Αυτά λενε για την ιστορία του Θησέα με τους ληστές. Είμαι σίγουρος ότι δεν τους θυμόσασταν όλους. Επίσης, πιστεύω ότι δεν έχετε παρατηρήσει το εξής. Στην εθνική Αθηνών – Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος της Κακιάς Σκάλας υπάρχουν δύο σήραγγες. Η μία ονομάζεται Σκίρωνας και η άλλη Θησέας. Η σήραγγα Σκίρων είναι μεγαλύτερη. Γιατί άραγε;


Πηγή : Valino.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου