Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Tο σκάνδαλο με το αντιεκρηκτικό υλικό DETO-STOP.Τί έγινε??? Τελικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στη Βουλή


«Εκρήξεις» στο Πεντάγωνο

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις και μάχες χαρακωμάτων στο Πεντάγωνο για μια προμήθεια αντιεκρηκτικού υλικού με πλούσιο παρελθόν και έντονο παρασκήνιο. Στη μέση του «κυκλώνα» ένας... Μητσοτάκης, ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., που συμβαίνει να είναι ο προμηθευτής.

Σε μεγάλο αριθμό αρμάτων και βυτιοφόρων του στρατού έχει τοποθετηθεί το «deto stop». Ναυτικό και αεροπορία το απέρριψαν.
Ο «πόλεμος» ξεκίνησε όταν ο Γ. Λαμπρόπουλος, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, πεπεισμένος ότι δεν είναι αναγκαίο για το στρατό, αλλά και πως η χρήση του «deto stop» προκαλεί προβλήματα στο κύριο υλικό, αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες για τη διακοπή της σύμβασης.

Διέταξε, μάλιστα, να ξεκινήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από ανώτατο αξιωματικό, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες όσων ενεπλάκησαν στην υπογραφή, στην αξιολόγηση του υλικού. Να ερευνηθεί εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, εάν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου, εάν επισημάνθηκαν προβλήματα μετά την τοποθέτησή του... Ο πανικός που προκλήθηκε δεν περιγράφεται.

*Πρώτη από όλους, η προμηθεύτρια ΚΑΠΑ Α.Ε. του Γ. Α. Μητσοτάκη έσπευσε να απαντήσει -λίγο πριν από την ΕΔΕ- με εξώδικο προς τον υφυπουργό Γ. Λαμπρόπουλο, κατηγορώντας τον για... δυσφήμηση της εταιρείας. Σύμμαχός της και η ΕΛΒΟ, που έχει αναλάβει την τοποθέτηση σε οχήματα του στρατού.

Απαντά επίσης με εξώδικο κατά της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου και συμβαίνει το παράδοξο: Η ΕΛΒΟ, στην οποία την πλειοψηφία έχει το υπουργείο Αμυνας, να στρέφεται κατά του κύριου μετόχου της! Το μάνατζμεντ, βέβαια, έχει ο Ευ. Μητιληναίος. Είναι τυχαίο που η ΕΔΕ διερευνά και τον ρόλο των αξιωματικών στις επιτροπές υλικών στην ΕΛΒΟ;

Αγωγές κατά αξιωματικών

*Ο Γ. Α. Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει και με συνέντευξή του («Απογευματινή») επισημαίνοντας ότι κατέθεσε αγωγές κατά πέντε αξιωματικών του στρατού «που δυσφημούν την εταιρεία» και προανήγγειλε ότι «θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη». Στην ίδια συνέντευξη εμφάνιζε τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάννα Κανέλλη, που έφερε το θέμα στη Βουλή προσκομίζοντας στοιχεία, ως «θύμα παραπληροφόρησης».

Η ίδια μας απάντησε: «Οχι απλώς δεν είμαι θύμα παραπληροφόρησης, αλλά ευτυχώς που είχα πληροφόρηση. Η θέση μου είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής και ύστερα από 33 χρόνια δεν έχω νομιμοποιήσει κανέναν να μιλάει για λογαριασμό μου, πολλώ δε μάλλον τον κ. Γ. Α. Μητσοτάκη. Παραμένω οπαδός της άποψης, που ισχυροποίησαν και οι μετέπειτα έρευνες δημοσιογράφων και εφημερίδων -όπως το "Παρόν" και η "Καθημερινή"- ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θαυμάσια και χωρίς το deto stop, εξοικονομώντας και τεράστια κονδύλια».

*Χτυπήθηκε λοιπόν η καρδιά ενός πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου; Εντός του υπουργείου ψιθυρίζονται πολλά. Χαρακτηριστική είναι η αγωνιώδης απάντηση ανώτατου αξιωματικού: «Μα, όποιος πάει κόντρα, αποστρατεύεται», είπε!

Με την άποψή του συντάσσονται πολλοί ένστολοι όταν τους ζητούν να καταθέσουν στοιχεία. Δεν μπορεί να είναι τυχαία και η απροθυμία αρκετών να συνδράμουν στη διερεύνηση.

*Επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα συγκροτήθηκε μετά το καλοκαίρι του 2004. Το φθινόπωρο, οι εισηγήσεις ήταν αρνητικές και συμμετείχαν η διεύθυνση Εφοδιασμού-Μεταφορών, το 4ο γραφείο ΓΕΣ, η διεύθυνση Υλικού Πολέμου και επιχειρησιακοί φορείς.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλος.
Ο αρχηγός ΓΕΣ Ν. Ντούβας, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, στις 19 Αυγούστου 2004, έσπευσε να συγκαλέσει Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) για να εγκριθεί η προμήθεια του υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβησαν την τελευταία στιγμή οι υφυπουργοί Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Λαμπρόπουλος.

Προσφάτως, πάλι, ο αρχηγός ΓΕΣ, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου ανέβαλε το «κόψιμο» της προμήθειας στο ΑΣΣ, επικαλούμενος ότι δεν έχει προηγουμένως περάσει από το Συμβούλιο Εξοπλισμών. Και πήρε αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα.

*Η «πιλοτική» εφαρμογή του «deto stop» ξεκίνησε περί το 1998, με την τοποθέτησή του σε ορισμένο αριθμό βυτιοφόρων καυσίμων. Τότε, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις στρατιωτικών, που μεταξύ άλλων εξέφραζαν επιφυλάξεις γιατί το υλικό δεν είναι επίσημα αποδεκτό από άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ακης Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται να αποφασίζει να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σύμβαση 21,6 εκατ. ευρώ

Προτάθηκε στην αεροπορία και το ναυτικό, που το απέρριψαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Εμεινε ο στρατός...

*Το 2001, πάλι επί Ακη Τσοχατζόπουλου, υπεγράφη πενταετής σύμβαση-πλαίσιο από τον τότε υφυπουργό Δ. Αποστολάκη. Η υλοποίηση της σύμβασης είχε διάφορα προβλήματα -σύμφωνα με την υπηρεσιακή αλληλογραφία- και το 2003 υπεγράφη τροποποίησή της επί Γ. Παπαντωνίου από τον υφυπουργό Λ. Αποστολίδη. Η σύμβαση-πλαίσιο ανέρχεται σε 21,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί περί τα 4,98 εκατ. ευρώ, μέρος του πρώτου και δεύτερου έτους.

Δοκιμαστικά τοποθετήθηκε και σε υπόγεια μεταλλοδεξανή καυσίμων. Αλλά το κόστος υπερκαλύπτει αυτό της κατασκευής μαζί με το καύσιμο.

*Υπάρχουν και πολλές άλλες πτυχές, πιο σοβαρές. Το υλικό τοποθετήθηκε σε πληθώρα αρμάτων, που κινούνται με πετρέλαιο δεν αναφλέγεται εύκολα. Αλλά και πόσο σημαντικό είναι -αναρωτιούνται αξιωματικοί- να έχουν κι άλλα προβλήματα τα άρματα; Κάτι περισσότερο ξέρουν...


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 08/01/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου