Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

 Σε μια εποχή που οι αιώνιες ανθρώπινες αρετές και αξίες (αλήθεια, δικαιοσύνη, ανδρεία) δοκιμάζονται, η Απολογία του Σωκράτη απετέλεσε για μένα, το λαμπερότερο παράδειγμα προς μίμηση. Ένα αστέρι-οδηγό, που φέγγει (σε πείσμα των καιρών) μέρα και νύχτα και οδηγεί τη σκέψη στο ξέφωτο. Ο Σωκρατικός λόγος, απλός και ξεκάθαρος, αληθινός κι αντρίκιος, που υπηρετεί το θέλημα του θεού και υπακούει στο νόμο ακόμη κι όταν, αδίκως, στρέφεται εις βάρος του· ένας λόγος θαρραλέος που δεν διστάζει να κατακεραυνώσει ούτε τους Αθηναίους δικαστές, επειδή εφαρμόζουν τον νόμο «κατά το δοκούν». 
...Γι αυτούς που καταψήφισαν, θα κάνω προφητεία πως γρήγορα θα υποστούν μεγάλη τιμωρία·οι έλεγχοι θα αυξηθούν ευθύς για τη ζωη σας,τις σκέψεις σας, τις πράξεις σας και τη διαγωγή σας κι ως τώρα αυτούς που εμπόδιζα χωρίς ν’ αντιληφθείτε θα γίνονται ενοχλητικοί κι εσείς θ’ αγανακτείτε.Κι αντί να θανατώνετε όποιον σας επικρίνει φροντίστε ο καθένας σας καλύτερος να γίνει.Σε σας που με δικάσατε, αυτά χρησμοδοτώ και δίχως άλλο να σας  πω, σας αποχαιρετώ...
  Αποσπάσματα απο το Πλατωνικό έργο Απολογία Σωκράτους 
 



Το Πλατωνικό έργο Απολογία Σωκράτους, είναι το πρώτο φιλοσοφικό κείμενο που είχα την τύχη να διαβάσω.Δεν είμαι ειδικός, ούτε και αρμόδιος να σχολιάσω (από οποιαδήποτε πλευρά) το φιλοσοφικό έργο του Πλάτωνα.Εν τούτοις, με την ιδιότητα του απλού αναγνώστου, με μια λέξη, θα μπορούσα να ομολογήσω ότι μαγεύτηκα.Θα σας το πρότεινα μιας και είναι επίκαιρο στους καιρούς που ζούμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου