Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Είναι οριστικό!19 Apache, οδηγούνται σε απόσυρση! - Εκσυγχρονισμός ΑΗ-64Α Αpache, τέλος! - Στη "μαύρη" για ανταλλακτικά!


Η χθεσινή συνάντηση του υπαρχηγού του ΓΕΣ με το "αφεντικό" της Boeing επί των ελικοπτέρων Apache, είχε καλά και άσχημα νέα. Τα άσχημα έχουν να κάνουν με τα 19 ακριβοπληρωμένα ελικόπτερα Apache A. Εδώ και πολύ καιρό παίζεται το εξής σενάριο. Οι αμερικανοί έχουν πει στο ΓΕΣ ότι τα ελικόπτερα θα έπρεπε να αναβαθμιστούν, γιατί διαφορετικά το 2013 δεν θα μπορεί να υπάρξει πλέον τεχνική υποστήριξη. Το κόστος του εκσυγρονισμού σύμφωνα με τους αμερικανούς θα έφθανε τα 400 εως 500 εκατομμύρια.

Ο Βενιζέλος ως ΥΕΘΑ , είχε διαβεβαιώσει δύο αμερικανούς πρέσβεις, τον Σπέκχαρντ και τον σημερινό το Σμιθ ότι "το θέμα θα τελειώσει άμεσα",συμφωνώντας με την εισήγηση του ΓΕΣ. Κάθετα αντίθετος ήταν ο Μπεγλίτης ως ΑΝΥΕΘΑ.

Το θέμα όχι μόνο δεν τελείωσε,αλλά ο Βενιζέλος έφυγε από το υπουργείο κι έγινε υπουργός Οικονομικών και στη θέση του ήρθε  ο Πάνος Μπεγλίτης.
Τώρα που έγινε ΥΕΘΑ φαίνεται ότι κατάλαβε το λάθος, γιατί χθες ο υπαρχηγός ΓΕΣ ζήτησε από τους αμερικανούς να διερευνήσουν την δυνατότητα να υπάρξει τωρα δυνατότητα αναβάθμισης. Η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική αφού οι αμερικανοί έκλεισαν τη γραμμή παραγωγής και για να τη ξαναστήσουν απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα.

Το ερώτημα που τίθεται στους "μαθητευόμενους μάγους" της Εθνικής μας Άμυνας είναι αν τελικά πιστεύουν πράγματι ότι κάνουν οικονομία απαξιώνοντας οπλικά συστήματα που έχουμε όλοι μας πληρώσει πανάκριβα. Ποια ακριβώς υπηρεσία προσφέρουν τέτοιου είδους αποφάσεις που παρουσιάζονται μάλιστα περίπου και ως εθνοσωτήριες! Ποιος θα δώσει λόγο αν τελικά τα 19 Apache αρχίσουν να καθηλώνονται απο το 2013 και μετά; Θα αναζητηθεί λύση-πατέντα από το Ισραήλ,όπως έχουν αρχίσει κάποιοι να ψελλίζουν,χωρίς ούτε οι ίδιοι να έχουν πειστεί;

Η υπόθεση των Apache, δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα και σχεδιασμός και αντιθέτως υπάρχει μεγάλος πανικός. Δεν μπορεί κανείς να απαξιώνει στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας όπλα που μας έχουν κοστίσει πάρα πολλά δις και να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι ...μας κάνει και οικονομία.

Όσο για τα καλά νέα; Ο υπαρχηγός του ΓΕΣ,κατόρθωσε να επεκτείνει την τεχνική υποστηριξη των αμερικανών για τα Apache D ,μέχρι το Δεκέμβριο. Κάτι είναι κι αυτό.

http://www.onalert.gr
πηγή : 

Εκσυγχρονισμός ΑΗ-64Α Αpache, τέλος! - Στη "μαύρη" για ανταλλακτικά!


Στο ΓΕΣ από χθες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι κέρδισαν δωρεάν για τέσσερις μήνες την υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64DΗΑ Apache, αφού το αίτημά του Β' υπαρχηγού αντιστράτηγου Λυμπέρη έγινε δεκτό από την Boeing, αλλά τα καλά νέα έκρυβαν και ένα πολύ αρνητικό: Η υπόθεση εκσυγχρονισμού των 19 ΑΗ-64Α στο επίπεδο Block II, θεωρείται οριστικά χαμένη από ελληνικής πλευράς, καθώς παρήλθαν όλες οι χρονικές προθεσμίες που έδινε και η κατασκευάστρια εταιρεία και το αμερικανικό δημόσιο και τα ελικόπτερα μένουν χωρίς υπσοτήριξη αφού πλέον είναι παντελώς ασύμφορος ο εκσυγχρονισμός τους (πρέπει να υπάρξει επέκταση της γραμμής εκσυγχρονισμού που σημαίνει +40% στο κόστος ανά μονάδα).
Tα ελικόπτερα παύουν να υποστηρίζονται από ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ και τώρα η λύση είναι μόνο η αναζήτηση ανταλλακτικών στην ελεύθερη αγορά (όπως στα ... UH-1H!) και ο κανιβαλισμός τους που έχει ξεκινήσει ήδη για κάποια υποσυστήματα!
Κάποιες σκέψεις για ... ισραηλινή λύση, δηλαδή υποστήριξη από το Ισραήλ του νυν επιπέδου των Apache προσκρούουν στο ότι το Ισραήλ ακολουθεί εντελώς δικές του διαδικασίες και πιστοποιήσης που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του ΝΑΤΟ, αλλά είναι και τουλάχιστον υπερβολικό να δεσμευθεί ως προς την υποστήριξή τους ο κύριος κορμός των επιθετικών ελικοπτέρων από το Ισραήλ.
Δυστυχώς η υπόθεση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων, έπεσε στα γρανάζια επιχειρηματικού ανταγωνισμού ο οποίος μπλόκαρε τον εκσυγχρονισμό με βασικό εργαλείο κήνσορα της ... διαφάνειας και δήθεν "υπερασπιστή του δημόσιου συμφέροντος", με αποτέλεσμα την απαξίωση του όπλου που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας.
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις προς δύο Αμερικανούς πρεσβευτές (Σπέκχαρντ και Σμιθ) από τον Ε.Βενιζέλο ότιτο πρόγραμμα ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ θα προχωρούσε, εν τούτοις λόγω αντίδρασης παραιτηθέντος στελέχους του υπουργείου, που αντιμαχόταν τον Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο, το πρόγραμμα δεν προχώρησε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου