Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Επέκταση των ταραχών εκτός Λονδίνου


Τρεις άνθρωποι έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους στη Βρετανία, αυτή τη φορά στο Μπέρμιγχαμ ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα στους τέσσερις. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τα θύματα ανήκαν σε ομάδα αυτοάμυνας της γειτονιάς τους και προσπαθούσαν να αποτρέψουν λεηλασίες στην περιοχή τους, όταν έπεσε πάνω τους ένας αυτοκίνητο. Την ώρα του συμβάντος έβγαιναν από τζαμί.    Στο Λονδίνο, εκατοντάδες κάτοικοι οργανώθηκαν σε ομάδες αυτοάμυνας τη χθεσινή νύκτα, η οποία ήταν σχετικά ήρεμη στην βρετανική πρωτεύουσα έπειτα από την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αλλά η ένταση παραμένει.
Ταραχές ξέσπασαν για πρώτη φορά χθες στο Μάντσεστερ και επανελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ κατά την τέταρτη διαδοχική ημέρα βιαιοτήτων στη Βρετανία, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ενισχύσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών αυτών οι οποίες εξαπλώνονται και έχουν προκαλέσει ένα νεκρό.
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μάντεστερ, στα βορειοδυτικά, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο. Συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα. Ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκάρι Σούαν είπε πως ταραχές τέτοιας έντασης «δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ως τώρα». Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Ένα κατάστημα νεωτερισμών πυρπολήθηκε. Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.
«Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.
Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου.
Η πρωτεύουσα παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήρεμη, μετά την ανάπτυξη 16.000 αστυνομικών, έναντι 6.000 την προηγουμένη.
Μια ισχυρή ένταση ήταν ωστόσο αισθητή: πολλά καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα από το κανονικό και στο Κάνινγκ Τάουν, μια πολύ υποβαθμισμένη συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, οι αστυνομικοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με ομάδες νεαρών, χωρίς πάντως να σημειωθούν συγκρούσεις.
Από το Σάββατο έχουν συλληφθεί 685 άτομα και 111 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Λονδίνο, στις χειρότερες ταραχές εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια.
Οι ταραχές, οι οποίες ξέσπασαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα, είχαν την Τρίτη τον πρώτο νεκρό τους. Ένας 26χρονος, ο οποίος τραυματίσθηκε από σφαίρα τη Δευτέρα, στη διάρκεια των βιαιοτήτων στο Λονδίνο, υπέκυψε στα τραύματά του.
Για δεύτερη διαδοχική νύκτα, άλλα επεισόδια ξέσπασαν στη δεύτερη πόλη της χώρας, το Μπερμιγχαμ (κέντρο) και τα προάστιά του: στο Δυτικό Μπρόμγουιτς, 200 άτομα, καλυμένα πίσω από οδοφράγματα, έριξαν βλήματα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν οχήματα και καταστήματα. Καταστήματα λεηλατήθηκαν επίσης στο Γουλβερχάμπτον. Συνελήφθησαν 109 άτομα.
Στο Νότιγχαμ (κέντρο), ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ. «Τουλάχιστον οκτώ άτομα συνελήφθησαν» για το επεισόδιο αυτό ενώ περισσότερα από 90 συνελήφθησαν συνολικά στην πόλη, σύμφωνα με την αστυνομία.
Εικόνες απανθρακωμένων πολυκατοικιών και λεηλατημένων καταστημάτων μεταδίδονταν και πάλι από τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, μια διαφήμιση διόλου επιθυμητή για την πρωτεύουσα που θα φιλοξενήσει σ’ ένα χρόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το Βερολίνο, η Ρώμη, το Παρίσι, η Χάγη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη συνέστησαν στους πολίτες τους που βρίσκονται στη Βρετανία να προσέχουν.
Για να αποθαρρύνει τους ταραχοποιούς, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους τραβηγμένες από κάμερες επιτήρησης και παρακολουθεί τα δίκτυα μέσω των οποίων επικοινωνούν. Ζήτησε επίσης από τους γονείς να επιτηρούν τα παιδιά τους το βράδυ.
 πηγή : www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου