Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ουρολοιμώξεις



Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν μικροοργανισμοί προσβάλουν την ουρήθρα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Αν τα μικρόβια αυτά δεν προχωρήσουν τότε έχουμε μία απλή ουρηθρίτιδα. Ομως, αν η λοίμωξη εξελιχθεί, τότε μπορεί να παρουσιαστεί κυστίτιδα και αν τα μικρόβια φτάσουν στους νεφρούς τότε προκαλείται πυελονεφρίτιδα.

Συνήθως, το μικρόβιο που προκαλεί τις ουρολοιμώξεις είναι το κολοβακτηρίδιο που εντοπίζεται κυρίως στο έντερο, ενώ άλλα μικρόβια που μπορεί να ευθύνονται γι΄αυτές είναι ο σταφυλόκοκκος, ο πρωτέας, τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα.
Απ΄όλα αυτά μόνο οι ουρολοιμώξεις από χλαμύδια και μυκόπλασμα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και γι΄αυτό στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να πάρει θεραπεία και ο άνδρας.Τις περισσότερες όμως φορέςτα μικρόβια της ουρολοίμωξης προέρχονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό! Η άποψη ότι μπορούμε να κολήσουμε μικρόβιο και να πάθουμε ουρολοίμωξη από τις τουαλέτες δεν είναι σωστή, καθώς γιά να συμβεί αυτό πρέπει το στόμιο της ουρήθρας να ακουμπήσει σε σημείο με μικρόβια γιά να μολυνθεί... Ενα από τους σημαντικούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε ουρολοίμωξη είναι ο διαβήτης, ενώ ευάλωτες είναι και οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, ειδικά αν υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή. Γενικότερα, όσο πιό δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, τόσο πιό δύσκολο είναι να προσβληθεί από τα μικρόβια.
Οσον αφορά στα συμπτώματα, καθώς τα μικρόβια είναι ύπουλα και απρόβλεπτα, άλλες φορές μπορεί να υπάρχουν πολύ έντονα συμπτώματα και άλλες φορές καθόλου στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Τα συμπτώματα πάντως ανάλογα με το σημείο που έχει προσβάλει το μικρόβιο, τα συμπτώματα διαφέρουν.
Στην ουρηθρίτιδα παρουσιάζεται αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συνήθως στην αρχή και πυρετός. Στην κυστίτιδα έχουμε τσούξιμο στη μέση της ούρησης και πυρετό, ενώ στην πυελονεφρίτιδα παρουσιάζεται πόνος στα πλευρά ή στην πλάτη και υψηλός πυρετός με έντονα ρίγη. Αλλά συμπτώματα μπορεί να είναι η συχνουρία και αίσθημα "βάρους" στην περιοχή της κύστεως, ενώ η γυναίκα μπορεί να νιώθει εύκολη κόπωση και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ακόμα και όταν δεν ουρεί. Είναι να πιθανό να αισθάνεται ότι θέλει να ουρήσει, αλλά στην πραγματικότητα να έχει ελάχιστα ούρα, ή αυτά να είναι θολά ή ροζ. Αν λοιπόν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να κάνετε μία γενική εξέταση ούρων, μία καλλιέργεια και ένα αντιβιόγραμμα, που είναι απαραίτητο γιά να διευκρινιστεί πιό αντιβιοτικό χρειάζεται, ανάλογα με το μικρόβιο.
Οταν βρίσκεστε στο στάδιο της θεραπείας θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, να πηγαίνετε να ουρήσετε όταν τον νιώθετε ακόμη και δεν νιώθετε την κύστη γεμάτη, να αποφεύγετε τα φαγητά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά και να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας; όταν τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει μέσα σε τρείς ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, αν αυξηθεί η συχνοουρία, ο πόνος και το τσούξιμο, αν τα ούρα μυρίζουν περίεργα παρουσιαστεί αίμα σε αυτά, όταν υπάρχει συνεχής ένδειξη γιά ούρηση, ή αν παρουσιάσετε κρυάδες, υψηλό πυρετό και πόνο στην κοιλιά ή τη μέση.



Πρόληψη:







Η κίνηση όταν σκουπιζόμαστε στην τουαλέτα πρέπει να είναι από εμπρός προς τα πίσω γιά να αποφεύγεται η εξάπλωση των βακτηριδίων από το ορθό στον κόλπο ή την ουρήθρα.
Αποφεύγετε τα αφρόλουτρα, το χρωματιστό χαρτί τουαλέτας και τα σπρεϊ υγιεινής.
Μην κάνετε κατάχρηση σε σερβιετάκια καθημερινής χρήσεως.
Να επιλέγουμε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγουμε τα σφιχτά ρούχα, όπως είναι το κολάν και τα ναϊλον καλσόν, χωρίς βαμβακερή επικάλυψη.
Να σιδερώνουμε πάντα τα εσώρουχα πριν τα φορέσουμε.
Να πίνουμε 6-8 ποτήρια καθημερινά.
Να μην "κρατάμε" τα ούρα μας αλλά να ουρούμε όταν νιώθουμε την ανάγκη να το κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου