Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κι άλλο "κούρεμα" στο εφάπαξ του Δημοσίου

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Ροκανίζουν κι άλλο το εφάπαξ του Δημοσίου δυο νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, που μπαίνουν άμεσα σε ισχύ και προβλέπουν:
1. Κατάργηση του διπλού τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους με χρόνο ασφάλισης άνω των 28 ετών. Μέχρι σήμερα, ένας υπάλληλος που υπηρετεί σε οργανισμό ή σε Δημόσιο φορέα με ξεχωριστό κλάδο πρόνοιας παίρνει εφάπαξ από το ταμείο του, προσαυξανόμενο κατά 8%. Ακόμη κι αν αλλάξει υπηρεσία ή μεταφερθεί σε άλλο φορέα, θα μπορεί το χρόνο που είχε στον κλάδο πρόνοιας να τον υπολογίσει με την προσαύξηση κατά 8% και ο υπόλοιπος χρόνος ώς τη συνταξιοδότηση θα υπολογιστεί με τον τρόπο που βγάζει το εφάπαξ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Τώρα, με τη νέα διάταξη, καταργείται ο διπλός υπολογισμός για όσους έχουν πάνω από 28 χρόνια ασφάλισης και πλέον το ποσό που θα προκύψει (με την προσαύξηση 8%) δεν μπορεί να ξεπερνά το εφάπαξ που χορηγεί το ΤΠΔΥ. Στην ουσία μπαίνει ένα άτυπο πλαφόν, αφού πριν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν μεγαλύτερο εφάπαξ από αυτό που δίνει το ΤΠΔΥ.
2. Κατάργηση των δικαιωμάτων εξαγοράς προϋπηρεσίας στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) από τις 5 Αυγούστου του 2011 και μετά. Ωστόσο, θα εξεταστούν όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Οι εξαγορές προϋπηρεσίας είναι ίσως η βασικότερη από τις αιτίες που έφεραν το ΤΠΔΥ, σε κατάσταση χρεοκοπίας. Κι αυτό γιατί με παράθυρα και νόμους δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι που διορίζονταν στο Δημόσιο στη δεκαετία του ’80, αναγνώρισαν προϋπηρεσία λίγων ετών (5-10) παίρνοντας όμως εφάπαξ σαν να είχαν πληρώσει για 30 και 35 έτη! Κατά καιρούς τα στελέχη του Ταμείου, όπως και η ΑΔΕΔΥ το 2001, ζητούσαν να μπει νομοθετική ρύθμιση που είτε να καταργεί την εξαγορά, είτε να αυξάνει το ασφάλιστρο ώστε να καταστεί ασύμφορη. Τέτοιες ρυθμίσεις δεν ήρθαν όταν έπρεπε, αλλά εισάγονται τώρα ως λύση ανάγκης, και αφού το Ταμείο έχει χρεοκοπήσει!

Οι δυο παραπάνω ρυθμίσεις για το εφάπαξ του Δημοσίου περιλαμβάνονται σε νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την οποία εξειδικεύονται και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος 3996/11 (που πήρε ΦΕΚ και ισχύει από τις 5 Αυγούστου).

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει αποφασιστεί η οριζόντια (δηλαδή για όλους) μείωση του εφάπαξ κατά 10% και αφορά όσους υπέβαλαν αιτήσεις από την 1-1-2010! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι που πήραν εφάπαξ για λόγους υγείας, να τους ζητήσουν πίσω το 10%.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 70.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Πέρα από το "κούρεμα", έρχονται και κρατήσεις για 70.000 δημοσίους υπαλλήλους (με σύμβαση αορίστου χρόνου) οι οποίοι και εντάσσονται στο Ταμείο καταβάλλοντας εισφορά 4% επί των τακτικών τους αποδοχών, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2011. Οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν λίγα χρόνια στο Δημόσιο και ακριβώς επειδή μέχρι να πάρουν το δικό τους εφάπαξ θα περάσουν αρκετά χρόνια, καλούνται τώρα με τις εισφορές τους να ενισχύσουν τα αποθεματικά του Ταμείου, ώστε να πληρωθούν τα "εφάπαξ" που καθυστερούν ως και τα 4 χρόνια!
Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι αιτήσεις του 2009! Ενώ ένας υπάλληλος που θα υποβάλλει σήμερα αίτηση, θα πληρωθεί μετά το 2014! Κατά τον υπολογισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη και τα επιδόματα που καταβάλλονταν χωρίς περικοπές μέχρι την 31-12-2009 και για τα οποία έχουν γίνει κρατήσεις.





http://www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου