Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Γιατί πρέπει να πληρώσουμε για την Proton Bank;


Το αν η υπόθεση της Proton Bank είναι σκάνδαλο ή όχι θα το κρίνει η ιστορία, ακόμη κι αν δεν πάει ποτέ στα δικαστήρια. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με τη ρύθμιση στη Βουλή προσπάθησε να καλύψει τα νώτα της δείχνει ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλα αυτά.
Όμως, πέρα από το αν η τράπεζα ήταν πλυντήριο για τον κ. Λαυρεντιάδη και την παρέα του, υπάρχουν κι ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.
Το πρώτο είναι τι κάνει αυτή την Proton Bank τόσο σημαντική ώστε να πρέπει να σωθεί; Γιατί δηλαδή θα πρέπει να στηρίξουμε μια τράπεζα ενός επιχειρηματία αμφιβόλου νομιμότητας και μάλιστα φευγάτου από την Ελλάδα; Γιατί με τα χρήματα του ελληνικού λαού να καλύψουμε μια τράπεζα που το μερίδιό της στην αγορά είναι ελάχιστο;
Το δεύτερο είναι αν η διάσωση αυτής της τράπεζας θα κάνει καλό στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα. Αν δηλαδή καταρρεύσει αυτό το σαπάκι θα καταρρεύσει και η Ελλάδα; Θα υπάρξουν επιπτώσεις; Πολύ αμφιβάλλουμε. Άρα τα λεφτά της στήριξης δίνονται για κάτι άλλο, κι όχι για να σωθεί  η Proton Bank. Το κρύβει αυτό ας το κρίνει εισαγγελέας.
Και τρίτο, γιατί η Proton Bank πάει να γίνει μια νέα Aspis Bank; Εκεί υπήρχε ο Ψωμιάδης που τώρα είναι φυλακή ενώ τον κυνηγούν μερικές χιλιάδες κορόιδα που τον πίστεψαν. Η τράπεζα κατέρρευσε και για να μη γίνει χαμός, όπως ειπώθηκε, δόθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μια κρατική τράπεζα, λεφτά του καθενός από εμάς δηλαδή πήρε ένα σαπάκι και τώρα το έχει βαρίδι και δεν μπορεί να το ξεφορτωθεί.
Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει ο κόσμος και πάλι να πληρώσει για να γλιτώσει η Proton Bank; Διότι απ’ ότι ακούγεται η Αττικής θα αναλάβει το ρόλο του «λευκού ιππότη» ώστε η τράπεζα να κρατικοποιηθεί. Μια ακόμη σωτηρία μιας ιδιωτικής εταιρείας που έπαιξε τα παιχνίδια του επιχειρηματία και τώρα έρχεται το κράτος να σκεπάσει σαν καλό πατερούλης ότι έχει γίνει.
Κάποτε, η Εθνική τράπεζα απορρόφησε την Εθνική Χρηματιστηριακή και τότε ειπώθηκε ότι έγινε αυτό για να κρυφτούν τα χαρτοφυλάκια σημαινόντων προσώπων και να μην αποκαλυφθούν οι κωδικοί που έπαιζαν. Μήπως και στην Proton Bank συμβαίνει κάτι παρόμοιο; Δηλαδή χρηματιστηριακά κι άλλα παιχνίδια κάποιων που δε θέλουν να αποκαλυφθούν;
πηγή : www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου