Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επικείμενος «γάμος» Vodafone με Wind



Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΛΙΑ 

Ριζική ανατροπή του τοπίου της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα θα φέρει μία συγχώνευση των Vodafone Ελλάδας και της WIND Ελλάς, οι οποίες συζητούν τον επικείμενο γάμο. To Vodafone Group επιβεβαίωσε χθες ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Largo Limited για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς.
Η Largo Limited είναι η εταιρεία που έχει τον πλήρη έλεγχο της WIND Ελλάς μετά την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Weather Finance III (WF III), συμπεριλαμβανομένων όλων των μετοχών της Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕ, τον Δεκέμβριο του 2010.
Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να δώσουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, το οποίο σύμφωνα με την επικρατούσα φημολογία αφορά στην εξαγορά της Wind από τη Vodafone. Τις αποφάσεις λαμβάνει η μητρική εταιρεία, Vodafone Group, που διαψεύδει ωστόσο ότι συζητά να εξαγοράσει τη WIND Ελλάς έναντι μετρητών. Πήγές της εταιρείας διεμήνυαν χαρακτηριστικά χθες ότι η συγκεκριμένη αναφορά «δεν είναι αληθής».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία. Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι πληροφορίες από τη WIND Ελλάς, η οποία επιβεβαιώνει τις επαφές των μετόχων με τον Όμιλο Vodafone, επισημαίνοντας πως, «σε αυτό το χρονικό σημείο δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν οι εν λόγω συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία».

Μία πιθανή συνένωση των δύο εταιρειών θα επιφέρει αναπόφευκτα απολύσεις και ήδη υπάρχει φημολογία για πακέτο εθελουσίας στη Wind. Πέρα όμως από τις οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν για τις δύο εταιρείες, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα σε όλη την αγορά.

Σε επίπεδο ανταγωνισμού, η ηγέτιδα σήμερα εταιρεία του κλάδου, Cosmote, που κατέχει μερίδιο αγοράς 47%, θα αποκτήσει έναν ισχυρότατο ανταγωνιστή σε κάθε τομέα, αφού εκτός από την κινητή τηλεφωνία η Vodafone διαθέτει το 18% της Hellas Online, η δε Wind έχει απορροφήσει την πρώην Tellas.

Το μοντέλο των τριών ισχυρών στον κλάδο θα αλλάξει και ενδεχομένως να απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημαντική παράμετρος είναι η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας, η οποία απαιτεί κεφάλαια 57,5 εκατ. ευρώ για την Vodafone και 69,9 εκατ. ευρώ για την Wind για να διατηρήσουν το φάσμα που διαθέτουν σήμερα και 31 εκατ. ευρώ για την Cosmote.
Σε περίπτωση συμφωνίας, η υλοποίησή της εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος του έτους.









Πηγή : www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου